Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Westeremden. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 7 augustus t/m 3 oktober 2021
Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 speelt zich van 26 juni t/m 12 september 2021 af opmeerdere locaties in Groningen en Friesland. Vertrekkend vanuit de fotografie richt het festival zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal: van computer-generated imagery tot virtual, mixed en augmented reality, installaties, projecties en mappings.

Met het thema ‘The Makeable Mind’ wil het festival de relatie verkennen tussen visuele cultuur en de werkelijkheid: wat is de invloed van beeldtechnologieën, communicatiemedia en (burger)journalistiek op ons denken en hoe verhullen, onthullen, beschrijven of herschrijven zij de werkelijkheid?

‘LAWKI–NOW’
Pièce de resistance van het festival is de multimedia-installatie ‘LAWKI-NOW, Life As We Know It’. In opdracht van Noorderlicht en in samenwerking met MU Hybrid Art Space is het werk speciaal voor het koor van de Akerk ontwikkeld door ARK. ‘LAWKI-NOW’ is een meeslepende filmische ervaring die machine learning combineert met menselijk vakmanschap en interactie met bezoekers. Het resultaat is een gigantisch audiovisueel instrument dat het publiek confronteert met de realiteit van ons leven. Hiernaast wordt de kerk in beslag genomen door een breed spectrum aan werken die bewegen tussen technologie, mens en natuur.

In de ene zijbeuk zien we hoe (beeldende) technologieën worden ingezet om nieuwe en soms futuristische verhalen te vertellen. Aan de andere kant van de kerk worden werken getoond die meer onze relatie met de natuurlijke wereld onderzoeken.

TICKETS


Locatie Akerk: Akerkhof 2
Groningen
Prijs Toegang EUR 15,00; reserveren verplicht
Lees meer
Zaterdag 18 september t/m 24 oktober 2021
Expositie Judith Milo en Maxelant Harmsze in Zuurdijk

Expositie Judith Milo en Maxelant Harmsze in Zuurdijk

In de kerk van Zuurdijk exposeren vanaf half september een maand lang de volgende exposanten:
Judith Milo, 1943, uit Pieterburen, met fotowerk, een serie portretten van oudere vrouwen, elf stuks, gemaakt in 2019 en 2020. Zij mocht studeren aan de Academie aan de Hobbemakade in Amsterdam en besloot op het laatste moment psychologie te gaan doen aan de VU en de kunst als hobby te houden.

Maxelant Harmsze, 1944, uit Roden, met verrassend licht en vaak ook ruimtelijk werk. Zij heeft sinds ze afstudeerde in 2003 aan Academie Minerva al meerdere exposities gehad, waaronder solo-exposities. Maxelant was lerares Engels voor ze naar Minerva ging.

Er wordt geen werk ter plaatse verkocht, er wordt gewerkt met intekenlijsten voor nieuwe opdrachten.

Locatie Zuurdijk: Hoofdweg 43,
Zuurdijk
Tijd Dagelijks 09:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

26

september
Courtisane in kerk Usquert 15.00 en 16.30 uur

Courtisane in kerk Usquert 15.00 en 16.30 uur

Schout bij Nacht presenteert: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.

Sexuele revolutie
Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol. Het idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy! De muziek in de voorstelling wordt gespeeld door Liana Dolgopolova (kerkorgel) en Marjolein Wielinga (fagot).

Schout bij Nacht
Schout bij Nacht verraste in 2019 iedereen met de voorstelling ‘Glory glory Holelujah’ Een theatrale wandeling door de binnenstad met als onderwerp homoprostitutie. Voor het allereerst werd er gespeeld in openbare toiletten, de peeskamers van Nieuwstad en het labyrint van seksbioscoop Maze. De voorstellingen van Schout bij Nacht worden wel hilarische tragedies genoemd. Want hoe beroerd het leven ook zijn kan, er valt ontzettend veel te lachen!

Usquert
Zondag 26 september is Courtisane te zien om 15:00 uur en 16:30 uur in de kerk in Usquert (Kerkstraat 9). Kaarten kosten €10,00 per stuk en zijn te reserveren per mail.

Locatie Usquert: Kerkstraat 9
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Inlichtingen hethogenoorden@hotmail.com

26

september
Klassieke Muziek Eenrum - Trio Calliope

Klassieke Muziek Eenrum - Trio Calliope

De Stichting Klassieke Muziek Eenrum – Het Hogeland wil graag klassieke muziek dichter bij onze dorpsgenoten brengen. Daarom organiseren wij de concertserie “Eenrum Klassiek”. Een jaarlijks terugkerende concertserie van 6 concerten op de zondagmiddag. De concerten vinden letterlijk midden in het dorp plaats, namelijk in de monumentale 13e-eeuwse kerk van Eenrum.

Om ook de kinderen van het dorp kennis te laten maken met klassieke muziek wordt aan de concertserie een educatietraject verbonden. Hierbij wordt samengewerkt met integraal kindcentrum (IKC) De Linde en het Prins Claus Conservatorium. Alle leerlingen van IKC de Linde ontvangen daarnaast vrijkaarten voor de concertserie Eenrum Klassiek.

Na afloop van elk concert uit de serie wordt een “meet and greet” gehouden (afhankelijk van de coronasituatie). De concertserie biedt het dorp zo een nieuwe ontmoetingsplaats.

Het eerste concert vindt plaats op 26 september om 15.00 uur in de kerk. Kinderen zijn gratis, volwassen betalen €10,= inclusief ‘meet en greet” na afloop. Tijdens dit concert zal Trio Calliope (viool/viool/altviool) voor u optreden. Kaarten kunt u kopen bij Brood en Kado of indien beschikbaar aan de deur. Via onze Facebookpagina houden we u op de hoogte.

Locatie Eenrum: Oudekerkhofpad 2
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Kinderen zijn gratis, volwassen betalen €10,00; reserveren gewenst
Lees meer

26

september
Orgelconcertjes in Mariakerk: A. de Cabezon

Orgelconcertjes in Mariakerk: A. de Cabezon

Orgelconcertjes is een reeks van orgelconcerten in de Mariakerk in Krewerd. Tussen 14.00 en 17.00 uur bespeelt Hans Nomen het orgel uit 1531. Het is een in(en -door)loopconcert van een half uur, dat een aantal keer gespeeld wordt. Bezoekers kunnen, als zij dat willen, naar boven naar het orgel waar Hans Nomen wat zal vertellen over de gespeelde muziek, de componist en het orgel.

Programma:
A. de Cabezon (1510-1566) tiento del primer tono – duo para principiantes. Carreira (1520/1530-1587/1597) tento – fantasia I – fantasia III

Locatie Krewerd: Kerkepad 8
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

26

september
ODE: Paul de Munnik in Stefanuskerk Finsterwolde

ODE: Paul de Munnik in Stefanuskerk Finsterwolde

Muziek beleven in Groninger kerken

De vele oude kerken die de provincie Groningen rijk is, zijn niet alleen indrukwekkende, historische gebouwen, het zijn ook plaatsen van ontmoeting en bezinning. Tijdens Ode, een nieuw initiatief van Stichting Oude Groninger Kerken en SPOT Groningen, vormen ze het decor voor een reeks sfeervolle concerten.

Paul de Munnik zal voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met het duo Acda en de Munnik, waarmee hij hits scoorde als Niet Of Nooit Geweest en Het Regent Zonnestralen. Hij doet echter veel meer. Dit jaar scoorde De Munnik een hit met Als Ik Je Weer Zie, samen met Maan, Typhoon en…Thomas Acda. Daarnaast verscheen zijn derde soloalbum, simpelweg genaamd III: twaalf veelzijdige liedjes die in september in de sfeervolle ambiance van de Groninger kerken prachtig tot hun recht zullen komen.

Start kaartverkoop voor beide concerten op dinsdag 17 augustus, 10.00 uur via:
https://www.spotgroningen.nl/programma/paul-de-munnik-5/

Locatie Finsterwolde: CG Wiegersweg 1
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00; reserveren verplicht
Lees meer

26

september
Muzikale Fietstocht

Muzikale Fietstocht

Op 26 september 2021 organiseert Noorderwind Muziekproducties een unieke beleving rondom 3 kerkjes van Stichting Oude Groninger Kerken. U krijgt 3 uiteenlopende concerten voorgeschoteld en tussen de concerten door geniet u van het Groninger landschap tijdens een fietstochtje van ongeveer 25 minuten. Het hele rondje is totaal 20 km fietsen. Uiteraard mag u ook met ander vervoer naar de verschillende locaties reizen.
De concerten vinden plaats in de kerkjes van Feerwerd, Fransum en Oldehove. U kunt aangeven bij welke kerk u bij voorkeur wilt starten.
De prijs van deze gehele middag is €17,50 p.p. en inclusief koffie/thee en een versnapering. U kunt kaarten reserveren via noorderwindmp@gmail.com

De concerten zijn om 14:00u, 15.15u en 16.30u
Kerk Feerwerd: Julia & Julia
Kerk Fransum: Noord-Nederlands Saxofoonkwartet
Kerk Oldehove: Slagwerkfabriek

Musici

Het Noord-Nederlands Saxofoonkwartet
De 4 musici van het NNSK studeerden klassiek saxofoon aan de conservatoria van Groningen, Enschede, Zwolle en Amsterdam. Ze volgen daarnaast alle 4 nog een tweede studie, waarna ze heel wat ervaring rijker dit veelzijdige kwartet vormden. Het kwartet brengt toegankelijke klassieke programma’s met hier en daar een uitstapje naar een ander muziekgenre.

Sopraansaxofoon: Sietske Trinks
Altsaxofoon: Harmke Seinen
Tenorsaxofoon: Douwe de Graaf
Baritonsaxofoon: Lotte de Bruin-Dijkema

Slagwerkfabriek
Een netwerk van creatieve en energieke slagwerkers uit Noord-Nederland.

Dit project: Johannes Terpstra en Stefan Christian Kirschbaum Bij alle producties kijken we naar de omgeving en het publiek. Zo maken we workshops, presentaties en voorstellingen die een connectie met het evenement en het publiek hebben. Van uitdagend hoogstaand slagwerkrepertoire tot een groovende beleving vanuit de Afrikaanse en Japanse trommelkunst.

Julia & Julia
Deze Russische dames studeerden beiden aan conservatoria in Rusland en ontmoetten elkaar op het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Met hun diploma’s op zak zijn ze inmiddels alweertientallen jaren werkzaam in de culturele sector. Julia Buizer-Madzhar als pianiste, docente en correpetitor en Julia Zaytseva-Koning als zangeres, pianiste, koordirgente en docente. ls sprankelend duo zorgen de dames voor een gevarieerd concert met piano, zang en quatre-mains.

Locatie Feerwerd, Fransum, Oldehove
Tijd Aanvang 14:00 uur
Prijs Toegang EUR 17,50; reserveren verplicht
Inlichtingen noorderwindmp@gmail.com

26

september
45 jaar concerten in Oudeschans: NNO ensemble Blend

45 jaar concerten in Oudeschans: NNO ensemble Blend

Blend is een bijzonder ensemble door de bezetting met: trompet, slagwerk, gitaar, contrabas en viool (Sergei Bolotny) Zij spelen klassieke muziek, zigeunermuziek, jazz, tango’s en salonmuziek. Vijf muzikanten die een variatie aan muziek laten horen. Een dwars doorsnee van 45 jaar muziek in ons kerkje. Een feestelijk begin van een jubileumjaar.

Locatie Oudeschans: Molenweg 16,
Oudeschans
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

26

september
Een moment voor jezelf in de Kolhamster kerk

Een moment voor jezelf in de Kolhamster kerk

Een moment voor jezelf is een eenmalige yoga-cusus in de kerk van Kolham.

Een kerkgebouw is natuurlijk een uitgelezen plek om tot je zelf te komen: even zitten luisteren naar muziek of juist naar de stilte, door een kaarsje op te steken of een door goed gesprek met iemand te hebben al dan niet met een kopje thee.

De activiteitencommissie KieK organiseert in september een middag die in het teken staat van op een actieve manier tot rust komen. Op zondagmiddag 26 september zal er een yogaworkshop plaatsvinden die zowel voor de beginnende als meer gevorderde yoga leerling plezierig is. Deze workshop wordt gegeven door Manita Borren uit Gieten, zij heeft daar haar eigen yogastudio en heeft al jarenlang ervaring in het geven van yogalessen.

De opbouw van de yogales die zij zal geven is rustig, langzaam en ontspannen. Op een zachte manier worden alle gewrichten losgemaakt, er zijn eenvoudige ademoefeningen. De les sluit met een liggende eindontspanning. Daarna is er tijd voor thee met een versnapering.

Er zijn twee sessies: de eerste is van 13.30 – 15.00 uur en de tweede van 15.30 – 17.00 uur. Deelname aan deze workshop kost €19,50 (contante betaling op de middag zelf) en vol=vol.
Reserveer je deelname via e-mail en vermeld daarbij of je om 13.30 uur of 15.30 uur wilt deelnemen. Natuurlijk worden de dan geldende coronarichtlijnen aangehouden.

Locatie Kolham: Hoofdweg 44
Tijd Aanvang 13:30 uur
Prijs Toegang EUR 19,50; reserveren verplicht
Inlichtingen ackerkkolham@gmail.com

2

october
Courtisane kerk Tolbert 19.00 en 20.30 uur

Courtisane kerk Tolbert 19.00 en 20.30 uur

Een theatervoorstelling met opgestroopte mouwen, brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy!!

Courtisane is een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven, maar vooral het werk van de Franse Renaissanceschrijfster Louise Labé (1524-1566). Een tomboy, feminist avant-la-lettre, belle rebelle en courtisane. Calvijn noemde haar een vuile hoer. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al 5 eeuwen lang inspireert zij componisten en dichters. Een fascinerend inzicht in 500 jaar seksuele revolutie. Aanleiding tot exegeses binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de gehele wereld.

Courtisane ging in premiere op het Noorderzon Festival 2021, om daarna op tournee te gaan langs ruim 20 oude Groninger kerken. De beroemdste orgels krijgen een hoofdrollen in de opwindende composities.

Tickets zijn te bestellen via email: heeremah@gmail.com

Locatie Tolbert: Hoofdweg 48
Tijd Aanvang 19:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Inlichtingen heeremah@gmail.com
Lees meer